Ordfører Rita Ottervik holdt følgende tale:«Årets prisvinner er en forening som ble stiftet i 1979 og som i 2014 feiret sitt 35 års jubileum. Foreningen har med stor innsats og pågåvilje gjennom 35 år formidlet byhistorien på en levende måte.
I 1979 fantes det mange gamle trikker hensatt i byens vognhaller, men bare en som var bevart som museumsvogn. Det var et tidsspørsmål før den store samlingen med museale sporvogner i Trondheim ville bli borte. Ennå hadde de færreste sett hvilke verdier som lå i det gamle materiellet. I Oslo hadde Lokaltrafikhistorisk Forening blitt stiftet allerede i 1966 for å ta vare på oslotrikkens historie, men de var også engstelig for situasjonen i Trondheim. Hva om Trondheim skulle bli som Bergen hvor det kun ble bevart en eneste trikk?
Foreningen søkte derfor Trondheim Trafikkselskap om å få overta de siste klassiske toakslingene. Trafikkselskapet besluttet å gi bort tre vogner, og å bekoste frakt til Oslo. Dette førte til et lokalt initiativ som endte med at det i Trondheim ble stiftet en Sporveishistorisk Forening. Trondheimstrikkene skulle bevares i Trondheim!
Etter en avtale med Trondheim Trafikkselskap ble vognhall Voldsminde base for museumstrikkene. Utover 80-tallet ble stadig flere vogner fra Trondheim Sporvei og A/S Graakalbanen pusset opp og satt i drift. Da trikken ble nedlagt i juni 1988, ble tidenes største sporveiskavalkade med 14 vogner kjørt gjennom byen til Munkvoll som ble den nye basen.
I forbindelse med gjenåpningen av Gråkallbanen i 1990, vedtok bystyret å bevilge kr 125 000 til ombygging av garasje/lagerbygget fra 1984 slik at bygget kunne benyttes til sporvognshall. Dette bygget ble åpnet som sporveismuseum i 1995, som sammen med den bevarings-verdige Gammelhallen, oppført i 1924 danner et sentrum for byens sporveishistorie på Munkvoll.
Byens samling av museale sporvogner viser utviklingen både hos den kommunale Trondheim Sporvei og den private A/S Graakalbanen på en god måte. Få byer i verden kan vise til en så komplett samling. Hadde det ikke vært for denne ideelle foreningen, ville Trondheim i dag kanskje bare hatt en museumstrikk å vise fram…
Trondheim kommunes kulturpris innenfor fritidskulturområdet 2014 går til Sporveishistorisk forening i Trondheim».